כשאדם הולך לעולמו, עולה באופן טבעי השאלה מה לעשות עם הרהיטים ושאר החפצים שהשאיר בדירה שבה גר. בדרך כלל לאחר סיום השבעה, יתחיל הטיפול בנכס על-מנת להשמיש אותו – למכירה, להשכרה או למגורים של אחד מקרובי הנפטר או הנפטרת. המידע בכתבה זו יעזור לכם לוודא שהפינוי של הריהוט המיותר מתבצע באופן מסודר ועל-פי חוק.
לבד או בעזרת אנשי מקצוע?
קיימות שתי אפשרויות לפינוי כל התכולה הלא נחוצה בדירה: האופציה הראשונה היא להזמין אנשי מקצוע, והאופציה השנייה היא לעשות זאת בעצמכם.
חשוב להדגיש מיד כי לפינוי עצמי עלול להיות מחיר גבוה: מי שלא מיומן בסחיבת רהיטים כבדים עלול להיפגע, ויש לא מעט מקרים של כאבי גב, משמעותיים ולתקופה ארוכה, עקב הרמה לא נכונה של ספה או באופן כללי הרמת משקלים כבדים וסחיבתם.
קושי נוסף הוא החובה לפנות את הריהוט בהתאם לחוק, כך שהטרחה עלולה להיות מרובה. עוד כדאי לקחת בחשבון כי פינוי ע"י אדם שזו לא המומחיות שלו עלול לגרום נזק למשקופים, לקירות, למרחבים משותפים בבניין, לחצר וכו' – כך שהחיסכון הכספי יוביל בסופו של דבר להוצאה גבוהה.
התנהלות רגישה ואחראית
כשמזמינים אנשי מקצוע לפינוי הדירה, חשוב לוודא שמדובר בחברה ותיקה ואחראית. קודם כל חובה לבצע פינוי ירושות לפי צוואה, כלומר לוודא שקיים צו ירושה או צו קיום צוואה המעיד כי ישנה למזמין השירות סמכות חוקית להורות על הוצאת רהיטים וחפצים.
שנית, נדרשת רגישות רבה – מפני שכשאדם הולך לעולמו, גם אם בשיבה טובה ומתוך השלמה עם כך שחי חיים מלאים ומוצלחים, ישנו אצל הנותרים מאחור כאב ממשי. במקביל העבודה תתבצע ביעילות: ככל שהפינוי מושלם מהר יותר, כך קל יותר לקרובי המשפחה להתמודד עם האובדן והשינוי.
התייעצות לגבי כל הפריטים בדירה
מרכיב הכרחי נוסף בפינוי תכולת דירת נפטר באופן מסודר ועל-פי חוק הוא יושרה. לעיתים תוך כדי הפינוי מתגלים פריטים שהיורש לא היה מודע לקיומם. בפרט זה המצב כשעקב הקושי הרגשי האדם לא סורק ביסודיות את הדירה, גדושת הזיכרונות עבורו מן הסתם, ולכן מפספס חלק מהתכולה. במקרה כזה, הצוות שמפנה את הרהיטים והחפצים המיותרים יפנה מיד למזמין השירות כדי לקבל הנחיות לגבי הפריטים החדשים.
פינוי לאתרים מורשים או לתרומה
תכולת דירה, ובפרט רהיטים גדולים, אי אפשר להשאיר סתם כך על המדרכה. נדרש פינוי מסודר, לרוב לאתרים ייעודיים וכמובן מורשים. עוד אופציה היא תרומה: חברות לפינוי דירות עם ותק ותחושת שליחות עובדות בתיאום עם גופי הרווחה הרלוונטיים, ולכן יש להן גישה למשפחות מועטות יכולת. כשיש רהיטים שיכולים לעזור למשפחה כזו, אפשר – וכדאי, כמובן – להעביר את התכולה אליה (בתיאום עם בעל הנכס בהתאם לצו הירושה או צו קיום הצוואה, ותוך קבלת רשותו).



