הטיפולים המומלצים לברכיים כואבות: מה באמת עובד?

תרגילים לשחיקת סחוס בברך

תוכן עניינים

ברכיים כואבות הן חלק משגרת החיים של המוני אנשים ברחבי העולם, וגם כאן אצלנו בישראל. לא רק ספורטאים או אנשים שעברו תאונות עם הברכיים, המפרק הזה הוא המפרק המורכב בגוף, ועם כמות הלחץ שהוא צריך לספוג, עם כל צעד וצעד, כל מדרגה שאנו יורדים וכל ניתור שאנו מבצעים, זה פלא שכאבי הברכיים לא תוקפים 100% מהאוכלוסייה.

לאורך השנים התפתחו מגוון טיפולים המתאימים לפתרון בעיות ברכיים שונות, כולל טיפולים מנואלים, כדורים, זריקות, טיפולים כירורגיים ושילוב של כל הנ"ל ועוד. אם תופסים את הכאב בשלב מוקדם, יכול להיות שלא יהיה צורך בטיפולים מורכבים, ומספיק לבצע תרגילים לחיזוק המפרק או תרגילים לשחיקת סחוס בברך ולהגיע לרמיסיה מספקת בכאב.

מה הטיפולים המומלצים לברכיים כואבות?

הטיפולים המומלצים ניתנים על ידי רופאים אורתופדיים וזאת לאחר אבחון הבעיה שיושבת בשורש הכאב. כאב לא מופיע סתם, ותמיד יש לו סיבה. לפעמים הסיבה ברורה למדי, ולפעמים יש צורך בבירור עומק שיחשוף בפנינו מה שהסתתר בעומק הברך.

לפניכם מספר בעיות ברכיים נפוצות המובילות לכאבים ועימם הטיפולים המקובלים שעובדים:

  • קרע במניסקוס – מניסקוס הינו מבנה אנטומי סחוסי היושב בין העצמות המרכיבות את המפרק, ותפקידו הוא איזון הלחצים על המפרק תוך הפחתת החיכוך מהזעזועים והלחץ שמופעל על המפרק. בברכיים שלנו יש שני מניסקוסים, חיצוני ופנימי (לטרלי ומדיאלי), וקרע במניסקוס הוא תופעה שכיחה למדי, בעיקר, אך לא רק, אצל ספורטאים, ולרוב עקב תנועה סיבובית של הברך. הטיפול הראשוני בקרע במניסקוס יכול לכוון להפחתת הדלקת והרגעת הכאב, אך בסופו של דבר הטיפול היחידי שפותר את שורש הבעיה יהיה כמעט תמיד הליך כירורגי.
  • פריקת ברך – מצב זה מתאר סיטואציה בה עצמות הירך והשוקה, המרכיבות את מפרק הברך, מגיעות לכדי ניתוק מלא, מה שגורר חוסר יציבות של המפרק, וכמובן כאבים. כמעט כל המקרים של פריקת ברך מתרחשים על-רקע טראומה, ובמרבית המקרים הפריקה תלווה בקרע ברצועה אחת או יותר סביב הברך. במקרים רבים המפרק יחזור למקומו בעצמו, אך במידה והוא נשאר מנותק הטיפול דורש התערבות כירורגית. הטיפולים המקובלים יהיו בהתאם לחומרת הפגיעה, הקרעים שברקע, ושאר הסיבוכים, ויכולים לכלול, מעבר לניתוח או לסדרת ניתוחים, גם תרופות אנטי-דלקתיות, נוגדי כאבים, ושיקום בפיזיותרפיה.
  • שחיקת סחוס – בעוד ששתי הבעיות הנ"ל הן לרוב תוצאה של טראומה נקודתית, הרי ששחיקת סחוס היא תופעה שמתרחשת לאורך תקופה, לעיתים אפילו לאורך שנים רבות. שחיקה זו יכולה להתנהל בעצלתיים מבלי להראות סימנים, ואז להתחיל להתגלות שלב שלב, משחיקה קלה ועד לשחיקה חמורה הכוללת פגיעה משמעותית ביכולת התנועה של מפרק הברך, וכאבים עזים. מעבר לתרגילים לשחיקת סחוס בברך, ישנו טיפול חדשני ואפקטיבי במיוחד בעזרת פלזמה מועשרת טסיות, אשר מעודדת את התחדשות התאים ואת תהליך הריפוי הטבעי.

תפריט נגישות