מאיזה מדינות מגיעים העובדים הזרים

מאיזה מדינות מגיעים העובדים הזרים

תוכן עניינים

עובדים זרים, המכונים גם מהגרי עבודה, עם אנשים שעוברים למדינות אחרות בהן אין להם מעמד אזרחות, כדי להתפרנס באופן ראוי יותר מאשר במדינה המוצא שלהם. לפעמים, בסוף התהליך העובד הזה הופך לאזרח, אך פעמים רבות מדובר באנשים שצריכים להוציא אשרות עבודה על מנת להישאר במדינה אליה עברו. בישראל, עובדים זרים הפכו להיות נפוצים יותר החל מסוף שנות ה-80 בעקבות האינתיפאדה שפרצה בשנת 1987. העובדים הזרים בישראל מגיעים לארץ כדי לעבוד במשרות שונות ומגוונות. אחד המקצועות הנפוצים ביותר לעובד זר הוא כאשר מדובר על עובד זר סיעודי המעניק טיפול סיעודי, לרוב לאנשים מבוגרים או בעלי מוגבלויות. כמו כן, עובד זר יכול להגיע כדי לעזור בענפים שונים כמו חקלאות, מסעדנות וכיוצא בזה.

כאשר משפחה מנסה לגייס עובד זר, במרבית הפעמים חשובה למשפחה ההתאמה האישית בין העובד הזה שמעניק טיפול למישהו יקר, לבין המטופל עצמו, לכן, מעניינת לפעמים מדינת המוצא של העובד מבחינת השפה, הבדלי התרבות ועוד. 

מהיכן בעולם יכול להגיע עובד זר סיעודי המעניק טיפול סיעודי? 

עובד זר יכול להגיע ממגוון מדינות בעולם. יש כמה מדינות שיותר נפוץ שהעובדים הזרים מגיעים מהן, בדרך כלל מדינות שיש בהן יותר עוני ומעט משרות. בין המדינות שאפשר למצוא הודו, תאילנד, סין, רומניה, פיליפינים ועוד. 

מה צריך לעשות כדי להעסיק עובד זר?

כדי להעסיק עובד זר סיעודי על המעסיק לקבל אישורים והיתרים שונים, גם בשם המעסיק וגם בשם העובד. על פי חוק, אסור להעסיק עובד זר ללא הסדרת האישורים האלו. יש הבדל בתהליך בין מקרים בהם מעסיקים עובד זר עבור תפקיד סיעודי ובין אם מדובר בעובד זר לטובת תחומי עיסוק אחרים.
לדוגמה, כדי להעסיק עובד זר למטרות סיעוד יש לבקש אישור מרשות האוכלוסין. ישנם מגוון קריטריונים וזכאויות שונות כדי לאשר את ההעסקה, לדוגמה במקרה של קשישים או אנשים שנדרשים לטיפול סיעודי בעקבות טיפול רפואי.

כל אדם יכול לנסות לאתר באופן עצמאי עובד זר או להשתמש בשירות של אחת מהלשכות שמורשות לכך על ידי הרשות. הלשכות שמורשות לרוב גובות סכום חד פעמי עבור ההשמה של העובד (איתור וגיוס) וסכום חודשי עבור שירותים שניתנים לעובד.

ישנם מקרים בהם ניתן לקבל עזרה במימון ההעסקה של העובד. במידה ואושר לאדם שנדרש לסיוע סיעודי זכאות להעסקה של עובד זר, יש בשלב הראשון לאתר את העובד הזר שמתאים, בין אם אותו עובד נמצא בישראל או בחו"ל ולקבל עבור אותו עובד אישור. התהליך הזה יכול לקרות עצמאית או באמצעות לשכות שעוזרות בכך, בכל מקרה חשוב לוודא שלעובד יש אשרת עבודה תקפה. זה אומנם נשמע מסורבל וארוך, אבל לרוב התהליך כולו מרגע החיפוש ועד להשמה לוקח עד שבועיים כשישנם מקרים שניתן אף לזרז. 

תפריט נגישות